2Staff


 

Twee minuten stilte om geweld in zorg

Eind april overleed een verpleegkundig specialist in een ggz-instelling in Heerlen door een steekincident. Dit is niet de eerste keer dat het tragisch misgaat in de zorg. Daarom heeft NU’91, de beroepsorganisatie voor zorgmedewerkers, alle zorgverleners opgeroepen om donderdagmiddag om 14.00 uur twee minuten stilte in acht te nemen en het werk te onderbreken.

De verpleegkundig specialist werd op 24 april neergestoken op het terrein van de ggz-instelling waar zij werkte. Een 29-jarige vrouw uit Heerlen werd hiervoor gearresteerd. Er bestond in het verleden een ‘behandelrelatie’ tussen het slachtoffer en de verdachte, zoals eerder verklaard door een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM). Dit houdt in dat het slachtoffer de vrouw eerder behandeld had.
Volgens NU’91 is geweld tegen zorgprofessionals al jarenlang een ernstig probleem. “We benadrukken al geruime tijd dat veiligheid de hoogste prioriteit moet hebben, maar in de praktijk blijkt dit vaak niet het geval te zijn. We horen dat de juiste middelen, zoals werkende alarmknoppen, ontbreken. Ook wordt er niet geluisterd naar zorgprofessionals wanneer zij aangeven dat een situatie onveilig is. Dit moet nu echt veranderen. Hoeveel slachtoffers moeten er nog vallen?”, zegt de voorzitter van NU’91, Femke Merel van Kooten.

Niet volledig te voorkomen
Verpleegkundige Martijn van Loo, die zelf al meer dan 20 jaar in de zorg werkt, erkent tegenover RTL Nieuws dat geweld in de zorg niet volledig te voorkomen is. Hij heeft zelf ook te maken gehad met geweld tijdens zijn werk. “Het gaat niet alleen om fysieke agressie, maar ook om verbale agressie. Je wordt uitgescholden, bedreigd en soms zelfs vastgegrepen. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je een patiënt verbiedt om naar buiten te gaan. Op zulke momenten kan agressie ontstaan en word je soms geschopt of geslagen.”
Martijn beschouwt een zorgomgeving zonder agressie als een ‘utopie’. In zijn praktijk werkt hij met collega’s, waarbij beveiligers en alarmsystemen worden ingezet. Echter, deze maatregelen kunnen geweld nooit volledig voorkomen. “Ik zie agressie ook als een vorm van interactie. Door voldoende kennis, training en veiligheidsmiddelen kunnen we soms de boosheid die bij een patiënt ontstaat, wanneer iets niet mag, voorkomen”, zegt Martijn.
“Het probleem kent echter geen eenvoudige oplossing. Ik hoop dat de actie van vanmiddag meer aandacht zal genereren voor geweld in de zorg. Tevens hoop ik dat wij als zorgverleners assertiever zullen optreden tegenover onze werkgevers wanneer we met dergelijke incidenten geconfronteerd worden.”
De actie van NU’91 komt overeen met een recente actie van de NS, waarbij alle treinen drie minuten stilstonden. Deze actie volgde op de mishandeling van een conducteur, die geschopt, geslagen en met grof geweld van een trap geduwd werd.

Het bericht Twee minuten stilte om geweld in zorg verscheen eerst op BeveiligingNieuws.

Bron

Titel: Digitaal : Beveiliging Nieuws

Onze klanten
Contact

2Staff B.V. 
Europalaan 2
5232 BV 's-Hertogenbosch 

T 030- 600 5000
F 030- 600 5001
E info@2staff.nl