2Staff


 

Richtlijnen beveiliging zonneparken

Criminele activiteiten bij zonneparken zijn een groeiende zorg voor verzekeraars. Dieven richten zich voornamelijk op koper en kunnen vaak ongestoord te werk gaan, vooral omdat veel zonneparken zich op afgelegen locaties bevinden. Dit leidt tot aanzienlijke schade, vooral door inkomstenderving door het uitvallen van energieopwekking.

Het Netwerk Criminaliteitspreventie heeft daarom een initiatief genomen om richtlijnen op te stellen voor verbeterde preventie. Rob Van Nierop van HDI Global beantwoordt vijf vragen hierover.

Waarom is preventie nodig?
Rob van Nierop benadrukt dat koperdiefstal nog steeds een groot probleem is, vooral omdat zonneparken vaak afgelegen liggen, waardoor criminelen vrij spel hebben. De financiële schade, met name door inkomstenderving, loopt snel op tot honderdduizenden euro’s vanwege het tijdelijk uitvallen van energieopwekking.

Hoe vaak gebeuren deze incidenten?
Volgens Van Nierop komen deze incidenten vaker voor dan gewenst. Het Netwerk Criminaliteitspreventie is daarom samen met verschillende partners aan de slag gegaan om preventietips te ontwikkelen. Dit initiatief heeft tot doel om wederzijds begrip te creëren en een plan op te stellen waar alle belanghebbenden zich aan kunnen committeren.

Is preventie al vanaf de bouw mogelijk?
Van Nierop benadrukt het belang van het integreren van preventieve maatregelen tijdens de ontwikkeling van zonneparken. Door een percentage van de totale investering te reserveren voor preventie, kunnen criminelen effectiever worden tegengegaan. Bovendien blijft het resterende risico na preventieve maatregelen goed verzekerbaar.

Wat kunnen verzekeraars verbeteren?
Verzekeraars moeten volgens Van Nierop meer aandacht besteden aan het vooraf inschatten van de benodigde preventieve maatregelen. Het is belangrijk dat verzekeraars voldoende personeel hebben met kennis van criminaliteitspreventie. Ook moeten ze voorkomen dat klanten gaan winkelen voor verzekeringen vanwege te hoge eisen of gebrek aan expertise bij de verzekeraar.

Wat is de belangrijkste ambitie?
De belangrijkste ambitie van het Netwerk Criminaliteitspreventie is het streven naar een veiliger en meer risicobewust Nederland. Van Nierop hoopt dat de handreiking, die voortdurend zal worden bijgewerkt, hieraan zal bijdragen. Hij sluit niet uit dat bestaande locaties ook worden geëvalueerd en dezelfde preventieve maatregelen krijgen. Daarnaast ziet hij mogelijkheden voor internationale toepassing van de richtlijnen, met name in Europa, waarbij energieopslagsystemen ook worden meegenomen in de preventieve maatregelen. Hij vergelijkt preventie met het beveiligen van een huis: je moet net iets beter beveiligd zijn dan je buren.

De handreiking Beveiligingsmaatregelen voor grondgebonden PV-installaties is te vinden op verzekeraars.nl.

Het bericht Richtlijnen beveiliging zonneparken verscheen eerst op BeveiligingNieuws.

Bron

Titel: Digitaal : Beveiliging Nieuws

Onze klanten
Contact

2Staff B.V. 
Europalaan 2
5232 BV 's-Hertogenbosch 

T 030- 600 5000
F 030- 600 5001
E info@2staff.nl