2Staff


 

Dirk van den Broek introduceert bodycams in supermarkten

Supermarktketen Dirk van den Broek gaat medewerkers voorzien van bodycams bij gespannen of dreigende situaties. De kleine camera’s worden een extra middel om onveilige incidenten in de winkels tegen te gaan. Het doel is de-escaleren. Ervaringen wijzen uit dat de bodycams met scherm, waardoor iemand op beeld geconfronteerd wordt met het eigen gedrag, de-escalerend werken. Na een succesvolle pilot in 2023 wordt met dit type bodycam in veertig winkels gestart.

Marcel Huizing, algemeen directeur Dirk van den Broek: “Als supermarkt staan wij midden in de samenleving en hebben daarmee een verantwoordelijkheid voor klanten en onze medewerkers. Voor preventie hebben we altijd gebruikgemaakt van cameratoezicht in de winkels. De bodycams zijn voor ons een aanvulling op de werkvloer om dreigende situaties snel te de-escaleren, want elk incident is er één te veel voor onze collega’s en klanten.”

Voor veilige werk- en winkelomgeving
Winkelmedewerkers krijgen te maken met dreigende situaties. En het winkelend publiek kan hier getuige van zijn. Bij zowel klant als medewerker kunnen dit soort uit de hand gelopen situaties hun sporen nalaten. En daarom is voor Dirk iedere onveilige situatie er één te veel. Wanneer er gede-escaleerd kan worden, levert dat winst op voor iedereen. Dat geldt ook voor de persoon in kwestie die vaak eerder tot inkeer komt met de inzet van de bodycam, zo blijkt onder andere uit de pilot en onderzoek. Met de bodycams hebben de medewerkers in een Dirk-winkel daarom vanaf nu een extra middel om een dreiging weg te nemen.

Hoe het werkt
Wanneer een onveilige situatie dreigt te ontstaan, kan een van de getrainde medewerkers van een Dirk-winkel daar de bodycam aanzetten. De medewerker vertelt aan de betreffende persoon dat de bodycam aangezet wordt. Vanaf dat moment neemt de bodycam beeld en geluid op, maar ziet de persoon in kwestie ook zichzelf terug. Net als bij andere camera’s in de winkel, worden beelden en geluid alleen opgeslagen en gebruikt indien dat nodig is voor overhandiging aan de politie bijvoorbeeld.

Bodycam met extern scherm
De bodycam op de winkelvloer is anders dan de standaard bodycam die men al jaren kent bij bijvoorbeeld de politie en de NS. Hier registreert de camera beelden die later in de rechtszaal als bewijsmateriaal gebruikt kunnen worden. De bodycam zoals Dirk van den Broek die introduceert, is een kleine camera mét een scherm aan de buitenzijde. Dat betekent dat iemand die zich misdraagt, dit direct terugziet op het scherm van de bodycam. Daarnaast wordt bij de bodycams die Dirk gebruikt geluid opgenomen. De pilot in Dirk-winkels bewijst dat in die combinatie het grootste voordeel zit ten aanzien van de standaard bodycam.

Kritiek
Voor de introductie van bodycams is een Data Protection Impact Assessment (DPIA) uitgevoerd. De privacyverklaring is hierop ook aangepast. Dat neemt niet weg dat de maatregel ook tot kritiek leidt. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid noemt de actie ’heel verregaand’ en de Autoriteit Persoonsgegevens zegt zich af te vragen of de inzet van dit ingrijpende middel wel noodzakelijk is. Volgens de critici is de-escaleren ook mogelijk door medewerkers hierin te trainen. Klanten verklaren tegenover De Telegraaf dat medewerkers zich soms ook onbehoorlijk kunnen gedragen. Daar zouden de bodycams ook een positieve invloed op kunnen hebben. De directie van Dirk van den Broek beschouwt de bodycams als een aanvulling op het al aanwezige cameratoezicht in de winkels.

Het bericht Dirk van den Broek introduceert bodycams in supermarkten verscheen eerst op BeveiligingNieuws.

Bron

Onze klanten
Contact

2Staff B.V. 
Europalaan 2
5232 BV 's-Hertogenbosch 

T 030- 600 5000
F 030- 600 5001
E info@2staff.nl